Augustus 2016     Vlucht uit Irak 1

                                            

Enige tijd geleden kregen wij vanuit Khanaqin te horen dat de situatie in Irak en Koerdistan zo ernstig is dat de familie Delewi (Nasrin, Hiwa en beide kinderen) overweegt om terug te gaan naar Nederland. Inmiddels hebben zij dit definitief besloten en komen nog deze maand naar Amersfoort, waar zij tijdelijk bij Koerdische vrienden kunnen wonen. Zij zullen hier door ons en hun Koerdische vrienden begeleid worden.

Wat is precies de reden van dit plotselinge besluit?

De situatie verslechtert daar met de dag. Binnen een straal van zo’n 30 km maken Isis en shiitische milities het leven daar steeds onveiliger. Ook in Koerdistan lopen de spanningen op. Men kan in en rondom Khanaqin niet meer veilig over straat lopen. Er woedt in heel Irak een strijd tussen shiieten en soennieten. De regering in Bagdad heeft het niet meer in de hand en men verwacht binnenkort een burgeroorlog. Kortom de toekomst ziet er zeer zorgwekkend en gevaarlijk uit.

Het gevaar dat met name de daar bekende geëmancipeerde Nasrin loopt en het toekomstbeeld van de nog studerende kinderen heeft hen doen besluiten terug te keren naar Nederland.

De bedoeling is dat zij voorlopig hier blijven, met uitzondering van Hiwa, die nog steeds een parttime baan heeft in het ziekenhuis van Khanaqin. Hij gaat, zodra hier het verblijf geregeld is, weer terug naar Koerdistan om daar de taak van Nasrin als leider van het hulpteam voor de vluchtelingen over te nemen. Dit vrijwilligersteam is zelfstandig genoeg om zonder Nasrin professioneel op te treden.

Ze werken nu intensief samen met internationale hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen.

Voorlopig is het de bedoeling dat Hiwa om de 6 maanden naar Nederland terugkomt.

Hulp aan de vluchtelingen blijft dus onveranderd doorgaan, want zij zijn het die hieronder het meest te lijden hebben. Wij blijven daarom geld inzamelen voor deze mensen, van wie de meesten al meer dan 3 jaar onder erbarmelijke omstandigheden in tenten moeten leven.