januari 2018
 
Helaas kunnen wij jullie nog steeds geen positief bericht sturen, want het blijft daar een uitzichtloze toestand. Wat Iraaks Koerdistan betreft is te melden dat het Iraaks Hooggerechtshof het referendum ongrondwettelijk heeft verklaard, en dat de Koerden dit hebben geaccepteerd. Het arrest moet nu de basis zijn voor onderhandelingen tussen Erbil en Bagdad. Zolang deze onderhandelingen nog niet zijn afgerond blijven de luchthavens en grenzen in Koerdistan dicht en is er nog steeds geen zicht op de terugkeer van de vluchtelingen naar hun steden. 
Momenteel zijn er veel schermutselingen aan de grens met Turkije.
 
Ook Khanaqin ondervindt de gevolgen hiervan (zie onderstaand verslag van Hiwa).  Niettemin blijven Hiwa en zijn team hulp verlenen aan de vluchtelingen, van wie de meesten het vierde jaar zijn ingegaan.
 
Hier volgt het verslag van Hiwa . 
 
Beste Jan,
 
Je vroeg om de situatie van hier, Khanaqin is op dit moment rustig, maar de irakeeze leger en Haashid shaabi zitten nog in de stad, zoals ik je eerder al vertelde, Khanaqin is niet meer als vroeger, er zijn mindere mensen op straat, minder in de centrum, en savonds komt niemand meer naar buiten omdat de situatie niet veilig is en heel erg vervelend is voor de mensen.
 
Er is niks duidelijk voor de mensen wat er gaat gebeuren in de dichtbij toekomst, Ze zitten dan gewoon op een gebeurtenis te wachten wat er gaat gebeuren.
 
De situatie van de salarissen voor de mensen is nog steeds hetzelfde, niemand krijgt salaris op dit moment, Nu is de Koerdishe regering bezig om met het irakeeze regering vergaderingen te starten om over dit situatie te praten en kijken of ze de mensen kunnen betalen.
 
De vluchtelingen zijn nog steeds in Khanaqin, ze zijn nog niet terug gekeerd, de internationale organisaties helpt hun en vragen ons ook om hulp. Het moet zo zijn dat in Mei verkiezingen gedaan worden in Irak, Maar er zijn veel problemen vanwege de sunnieten, ze zijn nog niet terug gekeerd naar hun eigen gebieden en zijn nog in Koerdistan, Dit zorgt voor veel problemen tijdens de verkiezingen, het irakeeze parliament zit erover te vergaderen of de vluchtelingen voor de verkiezingen terug keren naar hun gebieden, maar kan niet want hun steden liggen in puin.
 
Vandaag (4-1-2018) hadden de irakeeze parliament nog een vergadering erover maar nog steeds geen resultaat of een oplossing.
 
Overal situatie is het heel erg vervelend voor Koerdistan en voor Irak, omdat iedereen zonder stroom,water,geld etc is.
 
We zijn nog steeds bezig met het Centrum voor vluchteling, we hadden een project gedaan toen Nasrin terug kwam die 3 weken, in dit e mail zitten de fotos ervan als bijlage.
 
 
Bedankt voor alle moeite dat jullie doen.
 
Hiwa